15 juni 2013

Grönt är skönt!

Hur får man en perfekt gräsmatta? Vi har absolut inte en perfekt gräsmatta, långt därifrån. Den båstår mest av ogräs, mossa, kala fläckar och lite, lite gräs. Nu har jag sökt runt lite här på internet och hittat lite tips:


Hur väcker man gräsmattan?

Först och främst ska man se till att gräsmattan dränerats ordentligt. Man ska inte räfsa för tidigt. Då drar man bara upp en massa rottrådar. Vänta med första räfsningen till gräset har börjat växa och bli grönt. Många är för snabba här, de är så ivriga att få bort mossan men det är ingen idé förrän gräset är grönt.

När ska man klippa gräset?

De flesta klipper sina gräsmattor för kort. Gräset ska var 4-5 centimeter långt. Inte kortare! Är det för kort så får flygogräs lättare fäste och gräsmattan torkar lättare ut. Har gräset vuxit sig för långt när man är bortrest eller så, får man successivt klippa det kortare. Som mest bör man inte klippa bort mer än en tredjedel av längden.

Maskrosor och ogräs, vad gör man?

När man väl fått en tät och fin gräsmatt får flygburet ogräs svårt att etablera sig. Men är problemen oöverstigliga och man inte har ork att ta bort det ogräs som finns på mekanisk väg kan man gödsla en gång med Strolle Combi. Denna produkt innehåller ett hormonliknande preparat som gör att tvåhjärtbladiga ogräs dör, denna skadar inte enhjärtbladiga som gräset. För att förhindra att man får flygburet gräs att etablera sig i gräsmattan ska man inte klippa den för kort, 4-5 centimeter är rätt klipphöjd.

Kan man vinna över mossan?

Ja, det kan man. Gödsla, gödsla och gödsla. Tre gånger under vegetationsåret bör gräsmattan få näring. Mossan trivs bara där marken/jorden är näringsfattig. Så det bästa man kan göra är att förbättra förutsättningarna för gräset och försämra för mossan. På så vis kan man få en varaktigt grön gräsmatta. Man måste komma ihåg att trädgården och gräsmattan är en konstgjord miljö. Vi måste rätta oss efter de förutsättningar som finns. Gräsmattan är det mest näringsfodrande som vi har i våra trädgårdar och den behöver mat. 

Hur bör man gödsla?

Tre gånger om året. Den första gången när gräset börjar bli grönt. Den andra ungefär 6 till 7 veckor senare. Och så avslutningsvis en gång till med samma tidsintervall. Jag brukar rekommendera Algomin gräsmattegödsel. Det är ett långsamverkande gödsel och det bränner inte gräset. Många typer av gödsel är ofta tillverkade för lantbruket och har en snabbverkande effekt som man inte vill ha i sin egen villaträdgård.
Toppdressa bör man göra vartannat, eller vart tredje år. Har man behov bör man också kalka. Det kollar du upp genom att göra en ph-analys som många gardencenter kan göra åt konsumenter.

Jag ska börja med att köpa en bra gräsklippare.


Hittade den här sidan med massor av bra produkter för trädgården!

1 kommentar:

  1. Mossan är grön och rätt skön att gå på ;)
    Skämt o sido... det känns som en heltidssysselsättning att få till en perfekt gräsmatta. Vem har tid med det? Då hinner man ju inte njuta av sommaren någonting...

    Önskar dig en skön söndag!
    Kram Marie

    SvaraRadera

Tack för era fina kommentarer.

Vill ni komma i kontakt med mig så har jag mail: j.norrestam@hotmail.com

Välkommen åter!

Pool 2022

Reklam för poolgiganten  Vi har lovat oss själva att 2022 ska vi köpa POOL!  Vi har länge tyckt att det skulle vara  härligt att ha en egen ...