Har fått frågor om munkarna jag bakade till familjen så här kommer receptet:
Ingredienser
2 tsk kardemummakärnor 3 dl mjölk 50 g färsk jäst 1.5 dl strösocker 1 nypa salt 150 g mjukt smör 2 st ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special
Fyllning från punkt 9
4 st äpplen 50 g smör 4 msk strösocker 2 tsk kanel 200 g mandelmassa 1–1 ½ l olja till fritering Strösocker och kanel till garnering
Gör så här
1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
2. Blanda med mjölken.
3. Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
6. Sedan lite vetemjöl i taget.
7. Arbeta samman till en smidig vetedeg.
8. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter
9. Gör under tiden äppelfyllningen.
10. Skala, kärna och skär äpplena i småbitar.
11. Stek äpplena mjuka i smör, strösocker och kanel.
12. Låt svalna och blanda med riven mandelmassa.
13. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 16 bitar.
14. Platta ut varje bit och lägg en klick äppelfyllning i mitten.
15. Nyp ihop kanterna uppåt, vänd på bullen och forma den rund.
16. Jäs dem under bakduk i cirka 45 minuter.
17. Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader. Oljan är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllene efter cirka 1 minut.
18. Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (cirka 1 minut per sida).
19. Låt dem rinna av i några sekunder på hushållspapper.
20. Vänd dem i strösocker blandat med kanel medan de fortfarande är varma.
Det tar sin lilla tid men resultatet är farligt gott...
Lycka till!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för era fina kommentarer.
Vill ni komma i kontakt med mig så har jag mail: j.norrestam@hotmail.com
Välkommen åter!