25 september 2012

Baka en kaka




Har fått frågor om munkarna jag bakade till familjen så här kommer receptet: 

Ingredienser
2 tsk kardemummakärnor 3 dl mjölk 50 g färsk jäst 1.5 dl strösocker 1 nypa salt 150 g mjukt smör 2 st ekologiska ägg 
12 dl vetemjöl special 

Fyllning från punkt 9


4 st äpplen 50 g smör 4 msk strösocker 2 tsk kanel 200 g mandelmassa 1–1 ½ l olja till fritering Strösocker och kanel till garnering


Gör så här

1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
2. Blanda med mjölken.
3. Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
6. Sedan lite vetemjöl i taget.
7. Arbeta samman till en smidig vetedeg.
8. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter
9. Gör under tiden äppelfyllningen.
10. Skala, kärna och skär äpplena i småbitar.
11. Stek äpplena mjuka i smör, strösocker och kanel.
12. Låt svalna och blanda med riven mandelmassa.
13. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 16 bitar.
14. Platta ut varje bit och lägg en klick äppelfyllning i mitten.
15. Nyp ihop kanterna uppåt, vänd på bullen och forma den rund.
16. Jäs dem under bakduk i cirka 45 minuter.
17. Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader. Oljan är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllene efter cirka 1 minut.
18. Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (cirka 1 minut per sida).
19. Låt dem rinna av i några sekunder på hushållspapper.
20. Vänd dem i strösocker blandat med kanel medan de fortfarande är varma.

Det tar sin lilla tid men resultatet är farligt gott...
Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för era fina kommentarer.

Vill ni komma i kontakt med mig så har jag mail: j.norrestam@hotmail.com

Välkommen åter!

Pool 2022

Reklam för poolgiganten  Vi har lovat oss själva att 2022 ska vi köpa POOL!  Vi har länge tyckt att det skulle vara  härligt att ha en egen ...