Lagra vin – så funkar det
Den första fråga du bör ställa när du planerar din vinkällare är hur länge du vill vänta. Är du ute efter att lagra vin eller vill du bara spara några olika flaskor för att ha hemma?
De flesta viner klarar ett par år i en garderob. Andra behöver några decennier i en sval källare för att komma till sin rätt. Att lägga ett par flaskor ovanpå kylskåpet är däremot ingen bra idé, om du tänkt spara dem – där är både för varmt och för ljust.
Det är lätt att falla för frestelsen att köpa få flaskor av många producenter. Men om du köper flera viner av samma märke kan du lättare följa utvecklingen. Det är också en smaksak när vinet upplevs som drickfärdigt. Alla uppskattar inte heller ett moget vin; många vill ha lite ungdomlig fräschör.
Vad är rätt temperatur?
Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring 11°C. Då utvecklas vinet i lagom takt. Är det varmare går det fortare, är det svalare går det långsammare. För en vanlig vinlagrare är temperaturer mellan 8°C och 15°C helt godtagbara. Viktigast är att det inte är för stora temperaturvariationer mellan dag och natt. Årstidens temperaturväxlingar klarar vinet bättre.
Viner vill ha mörker. Ljuset förändrar färgen på vinet och ger det en tråkig smak. Därför tappas de flesta viner på mörka flaskor.
Där har ni att jobba på :-) Jössses vad många som får plats! Himla fräckt! Ha en bra start på veckan!
SvaraRaderaOj, så många flaskor ni får köpa på er!
SvaraRaderaVad mycket du kan om vinlagring!
Jag kan inte mycket, men gillar goda viner och har i alla fall en vinkyl, med två tempereringszoner ;)
Kram /Maria
härligt med vinkällare, kul att läsa om vin. Skriv gärna mer om det!!
SvaraRadera